Over osteopathie

Een osteopaat kan klachten verhelpen die al jaren spelen en die soms zelfs onoplosbaar leken. Vaak komt een osteopaat in beeld als een klacht hardnekkig blijkt maar osteopathie is ook erg effectief bij acute klachten. Dit was al in de tijd van A.T. Still (de grondlegger van het osteopatische gedachtengoed) en dat is niet veranderd.  Middels osteopathie willen wij graag de OORZAAK van de klachten oplossen. Hieronder volgt een, niet volledige, opsomming van problemen die wij graag voor u oplossen:

- Rug- en nekpijn

Osteopathie behandeld rug- en nekklachten. Deze discipline staat hierin niet alleen want er zijn meer beroepen in de gezondheidszorg die problemen van de wervelkolom aanpakken. De zienswijze en de manier waarop de klachten worden aangepakt door osteopathie zijn echter wezenlijk anders. Binnen de osteopathie wordt de onderliggende oorzaak van wervelkolomklachten regelmatig buiten de wervelkolom gezocht. Dat wil niet zeggen dat er geen pijn in de wervelkolom gevoeld kan worden (een hernia of versleten tussenwervelschijf geven namelijk pijn) maar dat een bewegingsbeperking van bijvoorbeeld een wervel veroorzaakt kan worden door bindweefsel of fascia die aan de wervelkolom vastzitten. Spanning van deze bindweefselstructuren geeft dan ook spanning op de wervelkolom. De osteopaat zal de spanning met de handen van deze bindweefselstructuren afnemen en zo de mobiliteit van de wervelkolom weer optimaliseren.

Een ander kenmerk in de zienswijze van de osteopathie bij behandeling van klachten aan de wervelkolom is dat de oorzaak ook verder weg van de wervelkolom kan liggen. Een slecht functionerende en stijve enkel als gevolg van bijvoorbeeld een verzwikking geeft een andere stand van de enkel, knie en heup. Hierdoor zal ook de wervelkolom anders gaan functioneren. Wordt deze afwijkende stand lange tijd niet aangepakt bestaat het risico dat ook alle zachte structuren rondom de gewrichten gaan verkorten. Middels osteopathie zullen de afwijkende standen van de gewrichten en de verkortingen van de andere structuren worden opgeheven waardoor de klachten verdwijnen.

- Buikklachten

Veel mensen hebben regelmatig last van buikklachten. Dit kan variëren van winderigheid tot maagzuurklachten tot krampen tijdens de ongesteldheid. Vaak ligt een verminderde beweging van een van de organen (en diens ophangsysteem) in de buik hier aan ten grondslag. Door de beperkte beweging kan het orgaan zijn functie minder goed uitoefenen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de spijsvertering beïnvloed worden.

De osteopaat onderzoekt in de buik welke organen beperkt zijn in beweging en hersteld de mobiliteit middels zachte technieken. Daarnaast worden er voedingsadviezen gegeven die zowel de behandeling als de algemene spijsvertering ondersteunen.

Verdere behandelbare klachten:

 • nek- en schouderklachten
 • rug-, been- en bekkenklachten
 • bekkenbodemklachten
 • misselijkheid
 • problemen met spijsvertering
 • hoofdpijnklachten
 • harde buiken
 • zuuroprispingen

- Klachten bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd er veel in het lichaam. Het lichaam moet functioneren voor twee en tegelijkertijd in de buik alle ruimte creëren die het baby'tje nodig heeft. Een goede functie (beweging) van het lichaam is dan heel belangrijk.

Osteopathie kan hierin ondersteunen door te zorgen dat het bekken goed mobiel blijft, waardoor de baby meer ruimte krijgt en de zwangerschap minder problemen geeft.

Door je lichaam op alle fronten zo beweeglijk mogelijk te maken, dragen we bij aan een optimale zwangerschap en krijgt je kindje alle ruimte zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Ook na de zwangerschap is osteopathie een goede manier om te zorgen dat het lichaam zich weer op een natuurlijke goede manier terug vormt. Een osteopathische controle en een eventuele behandeling na de bevalling, kunnen dan ook van grote waarde zijn voor een optimaal herstel.

Na de zwangerschap kan een osteopaat hulp bieden bij:

 • pijnklachten in rug en/of bekkenregio
 • klachten van de stuitregio
 • nek- en schouderklachten, slapende handen
 • urineverlies
 • bekkenbodemproblemen
 • darmklachten
 • blaasontstekingen

- Huilbabies

Een osteopaat kan ook bij baby's veel klachten verhelpen en een goede bijdrage leveren aan de gezondheid van uw baby. Het is een veilige en effectieve manier om veranderingen teweeg te brengen en kan dan ook van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van een kind. Baby's zijn zeer effectief te behandelen. In de meeste gevallen zien we al binnen 2 tot 3 behandelingen resultaat. De osteopaat zal met haar handen op subtiele/zachte wijze de verschillende structuren zoals schedel, nek, rug, bekken en buik onderzoeken. De zeer zachte handgrepen die worden gebruikt zullen meestal aangenaam voelen voor de baby. Het aantal behandelingen varieert tussen 2 en 4 behandelingen en is afhankelijk van de oorzaak van de klachten.

Edgar vindt het erg belangrijk dat een baby op zijn/ haar gemak is en gerustgesteld wordt. Zij vindt het geen probleem als u uw baby helpt zich thuis te voelen door hem tijdens de behandeling te voeden of hem een speentje, een knuffel of een speeltje mee te geven. Ook het drinkflesje mag meegenomen worden om uw baby op een rustige manier te behandelen.

Belangrijk om te vermelden, dat er bij baby's geen manipulaties of 'kraken' van gewrichten worden toegepast. We maken gebruik van zachte technieken, waarmee betere resultaten worden geboekt.

De geboorte heeft een grote invloed op het lichaam van het kind, het lichaam is gebouwd om vanuit de buik door het geboortekanaal naar buiten te kunnen. Er kan veel druk komen te staan op het hoofdje en de rest van het lichaam. Normaal gesproken wordt dit vanzelf op een natuurlijke manier opgelost, maar wanneer de bevalling lang heeft geduurd of juist erg snel, tangverlossing/ vacuüm, stuitligging of keizersnede kan dit problemen geven voor de baby. Klachten zoals b.v. huilen, slecht slapen, voorkeurshouding of buikkrampen kunnen hier een mogelijk gevolg van zijn. De aanwezigheid van een onregelmatig of een afgeplat schedeltje kan tevens in relatie staan met een moeizame bevalling. Dan biedt osteopathie een uitkomst, via zachte technieken kunnen trauma's, ontstaan tijdens of na de geboorte, weer hersteld worden.

We vinden het erg belangrijk dat een baby op zijn/ haar gemak is en gerustgesteld wordt. Het is geen probleem als u uw baby helpt zich thuis te voelen door hem tijdens de behandeling te voeden of hem een speentje, een knuffel of een speeltje mee te geven.

Voorkomende en behandelbare klachten bij kinderen:

 • Slaapproblemen
 • Voorkeurshoudingen van hoofd of romp:
 • Onregelmatig of afgeplat schedeltje
 • Darmkrampjes:
 • Langdurig huilen:
 • Problemen met zuigen of slikken of problemen met de voeding
 • Overmatig spugen en reflux klachten:
 • Keel-, neus- en oorproblemen- chronische oorklachten, steeds naar de oor pakken
 • Obstipatie
 • Overstrekken
 • Moeite met boeren
 • Niet kruipen, laat lopen
 • Achterblijvende motorische ontwikkeling
 • Astma
 • Eczeem en allergieën
 • KISS-syndroom
 • Spanning en stijfheid in romp, armen en benen
 • Ook oudere kinderen zijn goed te behandelen met osteopathie.

Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat dat goed. Maar soms komt er, door allerlei oorzaken, een kink in de kabel. Dan kan een kind hulp van een osteopaat gebruiken om zich weer lekker in zijn / haar vel te voelen.

Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn/ haar lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.

- Sportblessures

Sport en osteopathie zijn steeds meer met elkaar verbonden. Osteopathie is een behandelwijze welke als doel heeft functiestoornissen, welke zijn ontstaan door bewegingsverlies van plekken verspreid in het lichaam, aan te pakken.

Osteopathie richt zowel direct op de blessure alsook op de rest van het lichaam. Zo wordt niet alleen de blessure behandeld, maar ook de mobiliteit elders in het lichaam wordt aangepakt en verbeterd. Hierdoor kan het lichaam makkelijker en beter functioneren waardoor nieuwe blessures voorkomen worden.

Omdat osteopathie behoort tot de manuele behandelwijzes gebruiken we onze handen om de bewegingsbeperkingen met verschillende technieken op te heffen. Dit kan zijn met rustige en soms snelle bewegingen.

Inmiddels zie je zeker in de topsport steeds meer osteopaten werk verrichten. Zie hiervoor ook de testimonials op deze site. Hierbij wordt onze praktijk niet alleen bezocht wanneer er een blessure is maar ook periodiek om te voorkomen dat er problemen gaan optreden als gevolg van het vele en harde trainen. Deze problemen kunnen van velerlei aard zijn: sportblessures, rugklachten en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Groot voordeel van de vestiging van 1 van onze praktijken is dat deze gelegen is aan de atletiekbaan van Eindhoven Atletiek. Hier is sportmedisch centrum Sportplein Eindhoven gevestigd waar intensief wordt samengewerkt met fysiotherapeuten, podotherapeuten, manueel therapeuten, looptrainers en voedingsdeskundige.