Het kan altijd beter.

12-03-2019

Volgens Patiëntenfederatie NPCF blijkt uit onderzoek onder bijna tienduizend mensen van het eigen panel dat mensen zich gezond voelen. Echter, het kan ook beter.

Iets meer dan zestig procent zegt een (zeer) goede gezondheid te hebben. Drie van elke tien mensen zeggen een "matige" gezondheid te hebben en zes op elke honderd geven hun gezondheid een "slecht".

Het blijft opvallend dat veel mensen aangeven vrij gezond te zijn maar dat er altijd veel ruimte voor verbetering is. Er wordt namelijk veel aangegeven dat meer beweging, minder eten en minder alcohol aandachtspunten blijven. Ontspanning zou juist weer meer op de kalender moeten staan. In feite opvallend omdat er in Nederland eerder minder dan meer uren in vergelijking met het buitenland wordt gewerkt. 

Leefstijlaanpassing is een onderwerp dat bij velen op de agenda staat. Hoe dit te bereiken is een andere vraag. Gaan we dit alleen doen of is er hulp in bijvoorbeeld de vorm van een website of leefstijlcoach nodig? 1 Op de 5 mensen zoekt hulp omdat anders de verandering niet zou beklijven. 

Voor huisartsen en andere zorgverleners heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG nu een aantal handige adviezen gemaakt over alcohol, roken, eten en bewegen. Die geven de zorgverlener houvast in het gesprek met de patiënt. Voor de patiënt hebben NHG en Patiëntenfederatie NPCF zes filmpjes gemaakt over leefstijl. Ook is een gezond leven-kaart gemaakt waarop de patiënt kan zien hoe hij of zij gezonder kan gaan leven.