Het middenrif

03-02-2023

Het middenrif (ook wel diafragma), dat onder de longen ligt en deze scheidt van de buikholte, is een spier dat een essentiële rol speelt bij de ademhaling.  Het middenrif is bevestigd aan uw wervelkolom en de ribben. Beweegt het middenrif niet goed door bijvoorbeeld stress dan heeft dit ook een negatieve invloed op de bewegelijkheid van uw rug. Binnen de osteopathie wordt het middenrif als zeer belangrijke maatstaf gezien met betrekking tot de algehele gezondheid. Als het middenrif zijn functie ongestoord kan uitvoeren wordt de kans op een goede gezondheid zonder klachten groter. 

Tijdens de inademing trekt het middenrif samen en zakt het naar beneden, waardoor het volume in de borstholte toeneemt en lucht in de longen wordt gezogen. Tevens wordt de ruimte onder het middenrif (de buikholte) kleiner en worden de organen als het ware een beetje gemasseerd. Bij de uitademing keert dit proces om als het diafragma weer naar boven gaat.

 Zonder deze spier zou u niet goed kunnen ademen en daardoor laag belastbaar zijn. Het is essentieel om deze spier in goede gezondheid te houden. Door uw middenrif goed in vorm te houden door regelmatig te bewegen, gezond te eten en eventueel ademhalingsoefeningen te doen houdt u uw lichaam gezond zijn en neemt de kans op lichamelijke klachten af.