VERSTOORDE ADEMHALING HEEFT GROTE GEVOLGEN VOOR LICHAAM EN GEEST

11-05-2018

Onze ademhaling is al duizenden jaren onderwerp van studie. In de 5e eeuw werd deze door Hippocrates ( de grondlegger van de huidige geneeskunde ) beschreven als:

'de balancerende kracht in het behoud van mentale en fysieke gezondheid'.

Deze functie is volgens. Dr. Rosalba Courtney, gespecialiseerd osteopaat op het gebied van ademhaling, echter vaak verstoord: 5-10 % van de totale bevolking ademt met een afwijkend patroon. Als er klachten zijn zoals in de buik/ bekken of borst regio is dit een stuk hoger Bij mensen met klachten zoals bv . rug of nekpijn is dit zelfs 50 % ! De ademhaling blijkt hierbij zelfs nog een sterkere rol te spelen dan bv spierkracht.

Het dynamische systeem ,ademhaling' staat sterk onder de invloed van fysieke en psychische factoren, die op hun beurt weer andere processen beïnvloeden. Niet alleen de CO2 en O2 uitwisseling speelt een rol, maar zeker ook de doorbloeding, bezenuwing en lymfe transport kunnen in de problemen komen bij een disfunctionele ademhaling. Daarbij kunnen tal allerlei organen en structuren klachten veroorzaken.

Disfunctionele ademhaling:

Als een verstoorde ademhaling langdurig voortduurt kan dit grote gevolgen hebben voor onze gezondheid: verstoring van hormoonbalans, calcium ( osteoporose) , verhoogde gevoeligheid van de zenuwen, verzuring van het lichaam, angsten, slaapproblemen om er een paar te noemen. Ook de functie van onze organen kunnen verstoord raken.

Verhelpen van 1 van de oorzaken:

Binnen de osteopathie wordt vaak een verstoring gevonden van de functie van demiddenrif spier, ook wel Diafragma genoemd. Het diafragma vormt de scheiding tussen borst en buikholte. Deze heeft invloed op de bewegelijkheid van de organen van de borstholte ( hart, longen..) en buikholte ( maag-darmen,lever, nieren, blaas..) .

Binnen de osteopathie zijn we gespecialiseerd deze op te sporen en te verhelpen middels zachte manuele technieken. Behandeling is gebaseerd op osteopathische principes: het lichaam is een eenheid, zelfregulerend waarbij structuur en functie elkaar wederzijds beïnvloeden.

Edgar Jansen, osteopaat DO-MRO