Whiplashklachten

07-06-2018

Whiplash trauma komen vaak voor na een aanrijding maar kunnen zich ook voordoen na bijvoorbeeld een val. Tijdens een whiplash maakt het hoofd een voorwaartse buiging gevolgd door een achterwaartse buiging van de nek (soms in combinatie met een zijwaartse beweging). Symptomen zoals hoofdpijn, arm of nekpijn, tintelingen naar de handen of lage rugklachten kunnen ontstaan.

Een veel voorkomend fenomeen na een whiplash trauma is (cervicogene of spierspannings-) hoofdpijn. Zoals eerder benadrukt maakt het hoofd in verschillende richtingen een extreme beweging. Zowel de spieren aan de achterzijde als voorzijde van de nek (soms in combinatie met de spieren aan de zijkant van de nek) worden flink op rek gebracht. Het lichaam reageert op deze extreme bewegingen met overmatig veel spanning in de spieren. De verhoogde spanning in de spieren kunnen leiden tot bovenstaande klachten.

Uit bovenstaand stuk blijkt dat niet enkel de spieren aan de achterzijde van de nek belangrijk zijn binnen de behandeling maar ook bijvoorbeeld spieren aan de voorzijde van de nek (en dit zijn er veel!).

Een osteopatische behandeling kenmerkt zich door het kijken naar het gehele bewegingsspel. Niet alleen de nek zal bekeken worden maar ook wat mogelijk de repercussie van het trauma is op bijvoorbeeld de lage rug (het bekken wordt immers ook gefixeerd door de autgordel en kan mogelijk ook reageren op het trauma).

Neem voor meer informatie op met een van onze osteopaten: 040-2049956

Neem bij twijfel over de aard van uw klacht altijd contact op met uw huisarts.

Job van Beek, osteopaat DO-MRO